Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Megnyílik Európa első víziállat-védelmi központja Krétán, Görögországban

2023. október 27. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

A görögországi Kréta szigetét választották az első európai víziállat-védelmi központ megnyitásának helyszínéül.

A döntést Lefteris Avgenakis görög mezőgazdasági miniszter és Stella Kyriakides, az EU egészségügyi és élelmiszerbiztonsági biztosa közötti megbeszéléseket követően jelentették be az uniós mezőgazdasági és halászati miniszterek nemrégiben, Luxembourgban tartott találkozóján.

A leendő uniós víziállat-védelmi referenciaközpont a Krétai Egyetemen kap majd helyet. Közösen fog működni a Cseh Tudományos Akadémia prágai Biológiai Központjával és a Barcelonai Egyetemmel. A központ célja, hogy értékes hozzájárulást nyújtson az uniós szakpolitikai keretek kialakításához. Célja lesz továbbá a vízi élőlények jólétével kapcsolatos kutatások vezetése is. Végsősoron a központ a vízi ökoszisztémák fenntartható kezelése révén a biológiai sokféleség megőrzésének fontos bástyájává válik. Az EU már létrehozott három, állatjóléti kérdésekkel foglalkozó referenciaközpontot, melyek a következő állatokat célozzák meg: sertések, baromfi és kis haszonállatok, valamint kérődzők és lovak.

Avgenakis miniszter nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy a projekt új központokat és munkahelyeket teremt. A helyi termelőket korszerű szaktudással és fejlett eszközökkel fogják támogatni. A miniszter szerint a központ létrehozása nemcsak a görögországi termelők számára nyújt majd létfontosságú szakértelmet, hanem az egész EU-ban. Emellett a görög minisztérium elképzelése szerint a Krétai Egyetem Európa vezető tudományos központjaként erősíti identitását. Ezt a víziállatok jóléte, a környezetvédelem és a jobb vízgazdálkodás területén végzett élvonalbeli kutatások előmozdításával fogja elérni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3018244817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása