Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög halász és a Norvég-tenger

2021. április 05. - kalimeraeger

georgios_alevras_gr.jpg

Kép: greekreporter.com

A Messolonghi városában élő Georgios Alevras halász gondolt egy nagyot, és a válság sújtotta Görögországból 2016-ban feleségével, Kyriaki Sarigiannidou-val Izlandra költözött.

A költözés oka azonban nemcsak a válság volt, hanem a tény is, hogy Georgios szeretett volna hivatásában előrébb jutni, és új technikákat, fogásokat megismerni a halászat területén.

Siglufjörðurban, Izland egyik legészakibb városában telepedtek le, ahol elmondásuk szerint nagyon más körülmények uralkodnak, mint a napsütötte Görögországban. A legnehezebb dolguk télen van - mondják -, mikor a zord időjárás napokra az otthonukba kényszeríti őket.

Georgios szerint Görögországban évek óta jelentős probléma a túlhalászat, amelyre nincs megfelelő ellenőrzés. Ez nemcsak a természet kizsákmányolásához, hanem a halpopuláció gyors kimerüléséhez is vezet.

Izlandon viszont más a helyzet: ott amint kiköt a halászhajó, azonnali hatósági ellenőrzésre lehet számítani. Arra a Görögországban mindennapos gyakorlatra, miszerint "tévesen" adná meg egy halász a kifogott mennyiséget, Izlandon esély sincs.

Az izlandi hatóságok műholdas nyomkövető rendszerekkel is felszereltek, ez arra is lehetőséget ad, hogy a tiltott helyeken történő halászatot is észleljék. Görögországban is van ilyen rendszer, de annak használata heves tiltakozást váltott ki a görög halászok körében.

Habár a rendszer a szigeten sokkal jobban működik, Alevras és felesége szeretnének visszatérni Görögországba. Georgios még a politikai erőket is megkereste, hogy javaslatokat tegyen a válság miatt külföldre költözött görög fiatalok visszacsábítását segítő politika kidolgozására.

Álma nemcsak az, hogy hivatását Görögországban folytassa, hanem az is, hogy egész napos programokat szervezzen a turisták számára, akik egy napot töltenének vele a tengeren, és este megsüthetnék az aznapi fogást. Szívesen látná az izlandiakat is, akik rajonganak Görögországért: a legtöbb izlandi már járt is ott.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr916490800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása